27 Kasım 2014 Perşembe

KUĞU POĞAÇA

 
 
 
Malzemeler
150 gr tereyağ (oda ısısında)
yarım su bardağı yoğurt
yarım su bardağı süt
2 tane yumurta (sarının biri üzerine)
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
yarım su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı mayonez
1 tane kabartma tozu
aldığı kadar un
Yapılışı
Hamur için tereyağını elinizle iyice yoğurun. Süt, yoğurt, yumurta, sıvıyağ ve mayonezi katıp tekrar yoğurun. Un, tuz, toz şeker ve kabartma tozunu ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru yarım saat dinlendirin. Hamuru kolay açmak için ikiye bölün. Tepsiye yağlı kağıt serin. Hamuru unlayarak büyükçe açın. Hamurdan kaseyle yuvarlaklar çıkarın. Yuvarlak hamurları ikiye katlayın ve şekildeki gibi bıçakla 1 uzun kesik 2 tane biraz daha kısa kesik atın. Tepsiye koyun. Uzun kesiği kıvırıp başını yapın. Diğer iki kesiğide açın kuyruğu olsun. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Gözleri için çörek otu serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
Not: İsterseniz hamuru ikiye katlama sırasında içine peynir veya başka bir iç harçta koyabilirsiniz. Ben şekil bozulmasın diye iç harç koymadım.


 



 

22 Kasım 2014 Cumartesi

NARLI KUP

 
 
Malzemeler
1 litre süt
6 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı un
1 poşet kremşanti
2 yemek kaşığı margarin
petle için
2 su bardağı nar suyu
2 su bardağı su
5 yemek kaşığı mısır nişastası
6-7 yemek kaşığı toz şeker
süslemek için
hindistan cevizi
nar taneleri
Yapılışı
Krema için tencerede un, süt ve toz şekeri sürekli karıştırarak pişirin. Ocaktan alınca margarini ekleyip mikserle çırpın. Toz kremşantiyide ekleyip çırpmaya devam edip kuplara paylaştırın. Pelte için, nişasta ve toz şekeri bir kapta karıştırın. Nar suyu, su ve nişastalı karışımı ekleyip tencerede sürekli karıştırıp koyulaşıncaya kadar pişirin. Kuptaki kremanın üzerine pelteyi paylaştırın. Soğuyunca hindistan cevizi ve nar taneleri ile süsleyin.
Not: Pelteyi pişirirken, narın ekşi veya tatlılığına göre şeker miktarını değiştirin.

19 Kasım 2014 Çarşamba

5 ÇAYI TUZLUSU



Malzemeler
2 tane yumurta (sarının biri üzeri için)
1 çay bardağı eritilmiş tereyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı eritilmiş margarin
1 çay kaşığı silme karbonat
2 yemek kaşığı sirke
aldığı kadar un
içi için
yarım kahve fincanı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı sıvıyağ
300 gr ıspanak yaprağı
50 gr pastırma
1 su bardağı rendelenmiş muratbey kaşar peyniri
üzeri için
susam
Yapılışı
Tereyağı, yoğurt, sıvıyağ, margarin, yumurta, karbonat, sirkeyi derin bir kaba koyun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ekleyerek yoğurun. Hamuru üç eşit parçaya ayırın ve her parçayı yarım cm kalığınlığında açın. İç malzeme için dolmalık fıstığı sıvıyağında pembeleşene kadar kavurun. Kıyılmış ıspanak ve pastırmayı ekleyip, kısık ateşte 1-2 dakika çevirin. Soğuduktan sonra kaşar peynirini ilave edip, karıştırın ve 3 parçaya ayırın. Açtığınız hamurun yarısının üzerine ayırdığınız iç harcın bir parçasını yayın ve diğer kısmını üzerine kapatın. Bıçak yardımıyla 4 üçgen parçaya kesin. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayın ve yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine yumurta sarısını sürün ve susam serpin. Önceden ısıtılmış fırında pişirin ve sıcak servis  yapın.
Not: İç harçta kaşar peyniri hariç diğer malzemeleri istediğiniz gibi değiştirip lezzetlendirebilirsiniz.

15 Kasım 2014 Cumartesi

TARÇINLI POĞAÇA

 
 
 
Malzemeler
200 gr oda ısısında tereyağ
yarım su bardağı süt
2 tane yumurta (sarısının biri üzeri için)
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
alabildiği kadar un
3 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı tuz
için için
Yapılışı
Oda ısısında yumuşamış tereyağ, süt, yumurta ve sıvıyağı karıştırın. Un, tarçın, tuz, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip, ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamuru 10 dakika dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle açın, peynir koyup kapatın ve yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, haşhaş serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
 

12 Kasım 2014 Çarşamba

DOLAMA PİLAV

 
 
Malzemeler
2 su bardağı pirinç
500 gr kuşbaşı doğranmış kuzu eti
2 yemek kaşığı tereyağ
1 tane soğan
150 gr badem
yarım çay bardağı dolmalık üzüm
tuz, karabiber
hamur için
1 tane yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
1 kahve fincanı sıvıyağ
aldığı kadar un
tuz
üzeri için
1 yumurta sarısı
Yapılışı
Hamur için yumurta, yoğurt, karbonat, tuz ve sıvıyağını iyice karıştırın. Azar azar un ilave edip, kulak memesi kıvamında hamur elde edin. Hamuru 15 dakika dinlendirin. Pirinci sıcak su ile ıslatın. Eti, pembeleşene kadar tereyağında soteleyin. Kıyılmış soğan, badem, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Yıkanıp, suyu süzülmüş pirinci ve üzümü ilave edip kavurun. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Pilavı borcama alın. Hamurdan bezeler koparıp ince uzun yuvarlayın. Pilavın üzerini hamur parçaları ile kapatıp, yumurta sarısı sürün. Önceden ısınmış fırında kızarana kadar pişirin.

11 Kasım 2014 Salı

KEKLİ LİMON PELTESİ

 

 
 
Malzemeler
6 tane limon
2 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı su
5-6 dilim kek
Yapılışı
Limonların kabuklarını rendeleyip suyunu sıkın. Toz şekeri derin bir tencereye alın. Nişasta, su, limon suyu, rendelenmiş limon kabuğu ekleyip pişirin. Biraz ılıtın. Kupların dibine kek  dilimlerinden yerleştirin. Üzerlerine limon peltesinden paylaştırın. İstediğiniz şekilde süsleyip buzdolabında soğutup servis yapın.

8 Kasım 2014 Cumartesi

LORLU BÖREK

 
 
Malzemeler
500 gr lor peyniri
2 tane yufka
3-4 dal taze soğanın yeşil kısımları
yarım demet kıyılmış maydanoz
1'er çay kaşığı pulbiber, nane, köri
yufkaları ıslatmak için
1'er çay bardağı sıvıyağ ve su
üzeri için
1 tane yumurta sarısı
çörekotu
Yapılışı
Yufkaları ıslatmak için sıvıyağ ve suyu bir kapta karıştırın. Yufkalardan birini tezgaha serin ve üzerine bir fırça yardımıyla yağlı karışımdan sürün. Diğer yufkayı üzerine serip, kalan sıvıyağla her
tarafını yağlayın. 4 parmak genişliğinde önce enlemesine, sonra boylamasına şeritler kesin ve kare parçalar elde edin. Bir kasede lor peyniri, kıyılmış taze soğan, maydanoz, pulbiber, nane ve köriyi
karıştırın. Bir adet kare yufkanın üzerine 1 tatlı kaşığı harçtan koyun ve yufkanın dört ucunu ortada birleştirin. Ters çevirip, fırın kabına yerleştirin. Yufka parçaları ve lorlu harç bitene kadar bu işleme devam edin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

6 Kasım 2014 Perşembe

AHUDUDULU JÖLELİ TART

 
 
 
Malzemeler
1 tane kakaolu pandispanya (tek katı)
5 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
75 gr tereyağ
2-3 tane damla sakızı
250 gr ahududu
1 paket vişne jölesi
Yapılışı
Pandispanyanın tek katını servis tabağına koyduğunuz kelepçeli kalıba alın, portakal suyuyla biraz ıslatın. Un ve tereyağını sarartmadan kavurun. Sütü ilave edip pişirin. Tencereyi ocaktan almadan önce toz şeker ile dövülmüş damla sakızını koyup bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Karışımı mikserde 5-6 dakika arasında çırpın. Sakızlı muhallebiyi pandispanyanın üzerine dökün. Jöleyi üzerindeki yazılı tarife göre hazırlayın. Ahududuyu jöleye ekleyip karıştırın. Jöleyi biraz donana kadar buzdolabında bekletin. (tam dondurmayın güzel durmaz) Donmaya başlayınca sakızlı muhallebinin üzerine dökün. Tartı buzdolabına koyup 2-3 saat sonra servis yapın.
 
 
 
 
 

4 Kasım 2014 Salı

KIYMALI VE HAVUÇLU POĞAÇA

 
 
Malzemeler
125 gr oda sıcaklığında tereyağ
1 su bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
2 tane yumurta
1 çay kaşığı karbonat
1'er çay kaşığı toz şeker, tuz
aldığı kadar un
için için
150 gr kıyma
2 tane havuç
yarım kahve fincanı sıvıyağ
tuz, karabiber
üzeri için
1 yumurta sarısı
susam
Yapılışı
Hamur için tereyağ, sıvıyağ, yoğurt, yumurta, toz şeker, karbonat ve tuzu karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip yoğurun. Üzerini örtüp yarım saat dinlendirin. İçi için, kıymayı sıvıyağda suyunu salıp çekene kadar kavurun. Havucuda ilave edip biraz daha kavurun. Tuzunu ve karabiberini ilave edip ocaktan alıp soğutun. Dinlenen hamuru dört parçaya ayırın ve her birini merdane yardımıyla yarım santim kalınlığında açın. Hamuru önce dörde bölün. Her parçayı tekrar ikiye bölün ve 8 adet üçgen elde edin. Ayırdığınız diğer üç hamurada aynı işlemi uygulayıp 32 tane üçgen elde edin. Kestiğiniz hamurların geniş ucuna iç harçtan koyup, rulo sarın. Hamur ve iç harç bitene kadar bu işleme devam edin. Poğaçaları yağladığınız fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susam serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
 

1 Kasım 2014 Cumartesi

KIYMALI BULGURLU CEVİZLİ VE HAŞHAŞLI POĞAÇA

 
 
 
Malzemeler
125 gr oda sıcaklığında tereyağ
125 gr oda sıcaklığında margarin
1 kahve fincanı süt
2 tane yumurta
yarım kahve fincanı haşhaş tohumu
1 çay kaşığı silme karbonat
1'er çay kaşığı toz şeker, tuz
aldığı kadar un
için için
250 gr kıyma
1 kahve fincanı ince bulgur
1 su bardağı dövülmüş ceviz
2 tane soğan
yarım kahve fincanı sıvıyağ
1 kahve fincanı su
tuz, karabiber
üzeri için
1 yumurta sarısı
Yapılışı
İçi için, ince doğranmış soğanı sıvıyağında hafif pembeleşene kadar kavurun. Kıymayı ilave edin ve 1-2 dakika daha kavurun. Bulguru katın ve karıştırın. Suyu ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirip, ocaktan alıp soğutun. Ceviz, tuz ve karabiberinide katıp karıştırın. Hamur için, tereyağı, margarin, süt, yumurta, haşhaş, karbonat, toz şeker ve tuzu karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar un ilave edip yoğurun. Üzerini örtüp yarım saat dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp çay tabağı büyüklüğünde açın. Bir ucuna iç harçtan koyun ve diğer ucu üzerine kapatıp, yarım ay şekli verip yağlanmış tepsiye dizin. Malzeme bitene kadar bu işleme devam edin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çatalla kenarlarına bastırın. Önceden ısınmış fırında pişirin.