28 Şubat 2009 Cumartesi

DİZ ÇÖREĞİ



 Malzemeler
500 gr un
yarım paket yaş maya
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar ılık su
yumurta sarısı (üzeri için)
içi için
250 gr kıyma
3 adet soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Ilık bir ortamda hamuru 1 saat dinlendirin. İçini hazırlamak için yemeklik doğranmış soğanları sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymasını, tuzunu ve karabiberini katın. Kıyma suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Mayalanan hamuru üçe bölün. Bir beze hamuru merdane yardımıyla inceltin. İç malzemeden hamurun üzerine yayıp rulo şeklinde sarın. Üç parmak enliliğinde parçalar kesin yağlanmış tepsiye dizin. Diğer hamurlarada aynı işlemi uygulayın. Hamurları yarım saat dinlendirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp kızgın fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

27 Şubat 2009 Cuma

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI



Malzemeler
1 kilo tuzlu yaprak
3 bardak pirinç
5 adet soğan
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 çay fincanı üzüm
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı nane
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tozkırmızı biber
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı
Yaprakları akşamdan yıkayıp suya koyun. Soğanları ince ince kıyın. Sıvıyağda kavurun. Fıstıkları ilave edip pembeleştirin. Pirinci ve salçayı ilave edip kavurun. Diğer malzemeleride ilave edip biraz daha kavurun. 1.5 su bardağı sıcak su ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Ocağın altını kısıp demlenmeye bırakın. Yaprakları tek tek açın. Geniş kısımlarına 1 tatlı kaşığı iç harçtan koyup kenarlarını katlayıp ince ince sarın. Tencereye dizin. Pişirmek için tencereyi kısık ateşe koyun. Tencereye 2 bardak sıcak su ilave edin ve üzerine bir tabak kapatıp pişirin.

KALEM BÖREĞİ

 



Malzemeler
2 adet yufka
1 kase beyaz peynir
yarım demet maydanoz
yarım kase su
kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı
Yufkayı tezgaha serin ve 12 üçgen parçaya bölün. Maydanozu ince ince kıyın. İçerisine peyniri ilave edip iyice karıştırın. Her yufka üçgeninin geniş kenarına 1 tatlı kaşığı kadar peynirli harçtan koyup kenarlarını içeri katlayıp ince ince sarın. Uçlarını suya batırıp sarın, açılmaması için. Bütün yufkalar bittiğinde kızgın sıvıyağda kızartın.

25 Şubat 2009 Çarşamba

HALKALI BİŞİ



Malzemeler
1 çay bardağı yogurt
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
1 kase peynir
Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru ikiye bölün.Merdane ile mantı hamuru inceliğinde açın.Su bardağı ile yuvarlaklar çıkarın.İç malzemeden koyup diğer hamurları üzerine kapatın.Paletle kenarlarını kesin. Ortalarına parmakla bastırın.Kızgın yagda kızartın.

22 Şubat 2009 Pazar

İKİ RENKLİ PUDİNG



Malzemeler
1 paket muzlu puding
1 paket vanilyalı puding
500 gr süt
500 gr vişne suyu
1 paket kakaolu bisküvi
Yapılışı
1 paket muzlu pudingi yarım kilo sütle pişirin. Borcama dökün. Biraz soğuyunca üzerine ufalanmış kakaolu bisküviyi yayın. 1 paket vanilyalı pudingi vişne suyuyla pişirin. Bisküvilerin üzerine dökün. İstediğiniz gibi süsleyin.

21 Şubat 2009 Cumartesi

KARAYEMİŞ KAVURMASI



Malzemeler
1 kase tuzlanmış karayemiş
1 adet soğan
yarım çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı
Soğanları piyazlık doğrayın. Sıvıyağda soğanları pembeleşene kadar kavurun. Çekirdekleri çıkmış karayemişleri soğanlara ilave edin. 5 dakika kadar kavurun. Servis yapın.
Karayemişler Ağustos veya Eylül ayında toplanır. Çürüklerinden ve saplarından ayırın. Yıkayıp plastik bir kaba koyun. Tuzla biraz karıştırıp sabaha kadar bekletin. Sabah bir kavanozun içine bir kat tuz, bir kat karayemiş olarak diziyorsunuz. Azına kadar su doldurup kabı ve serin ve ışık almayan bir yerde bekletin. 1 ay sonra kullanılabilirsiniz. Kullanıcağınız zaman istediğiniz miktarda alıp akşamdan suya koyun.
Giresun görele yöresine ait bir yemek.

20 Şubat 2009 Cuma

KAPUSKA



Malzemeler
1 küçük boy lahana
2 tane soğan
250 gr kıyma
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet kırmızı biber
1 çay kaşığı tozpulbiber
tuz
Yapılışı
Lahanayı ince ince doğrayın. Suya koyun. Diğer tarafta sıvıyağda soğanı kavurun. Kıymayı, salçayı ve küçük doğranmış kırmızı biberi de ilave edip kavurun. Lahananın suyunu süzün ve kıymalı karışıma ilave edin. Biraz kendi suyuyla buharlaştırıp karıştırın. Yeterince su ilave edin. Tuzunu ve tozpulbiberi ilave edip yumuşayana kadar pişirin.

19 Şubat 2009 Perşembe

ELMALI TOPLAR



Malzemeler
5 tane elma
1 paket pötübör bisküvi
1 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı dövülmüş fındık
1 paket puding
600 gr süt
hindistan cevizi,fındık,renkli şekerler
Yapılışı
Elmaların kabuklarını soyup rendeleyin. Bisküvileri ufak ufak elmaların içerisine kırın. Bisküvilerin hepsini kırmayın gerektikçe ilave edersiniz. Şeker,tarçın ve fındığıda ilave edip elinizle karıştırın. Ceviz büyüklüğünde toplar yapıp servis tabağına aralıklı olarak dizin. Pudingi sütle pişirin. Elmalı topların üzerine kaşıkla dökün. Üzerini istediğiniz gibi süsleyin. Buzdolabında 1-2 saat bekletin. Elmayı ve bisküvileri kendinize göre çoğaltıp, azaltabilirsiniz.

17 Şubat 2009 Salı

GÜVEÇTE ISPANAKLI YUMURTA



Malzemeler
2 bağ ıspanak
150 gr kıyma
1 baş soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
6 yumurta
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
tuz,karabiber,toz kırmızıbiber
Yapılışı
Yemeklik doğranmış soğanları sıvıyağda kavurun. Kıymayı ekleyip suyunu çekinceye kadar kıymayıda kavurun. Yıkanmış ince kıyılmış ıspanakları ekleyip, ıspanaklar suyunu çekinceye kadar kavurun. Tuzunu ve karabiberini katın. Ispanaklı harcı güveç kaplarına paylaştırın. İçlerine hafifçe çukurlar açın. Çukurlara birer adet yumurta kırın. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini paylaştırın. Toz pulbiber serpip 180 derece ısıtılmış fırında kaşarların üzeri kızarana kadar pişirin.

16 Şubat 2009 Pazartesi

ÖDÜL 2















Canım arkadaşlarım bana bu güzel ödülü vermişler.
Biraz daha bu ödülü bloğuma koymazsam bütün ödülleri ben toplucaktım.
harikamutfak
sevilayinaynasi
harosa2
tatesal
zehratrk
dide2003
esenguldenesintiler
mutfaktabenvarim
cesniihobby
gulungoncasi
hobisepeti
capankizimutfakta
pinokyoorgu07
eldivenlerim
mutfaktakimelek
Beni çok mutlu ettiler kendilerine tekrar cok teşekkür ederim. Bende bu ödülü beni ziyaret eden ve benim ziyaret ettiğim bütün arkadaşlarıma yolluyorum.

MİM 5

Sevgili arkadaşlarım,sevilayinaynasi ve meliha beni sobelemişler.
Bende hemen cevaplarımı yazıyorum. Kendilerine teşekkür ediyorum.
Hayatınızda en çok sevdiğiniz 3 kişi :
1.Kardeşim
2.Annem ve Babam
3.Kedim şakir
Sizi hayata bağlayan 3 olay:
1.Ben bunu belirleyemedim.
3 Şey dileyin:
1.Sağlık ve huzur
2.Mutluluk
3.Bir dileğim var hemen olsun (Bende saklı).
3 Gün 3 saat önce ne yapıyordunuz:
Mutfakta çorba pişiriyordum.
Mobil telefonunuzda kayıtlı 3. kişinin adı
1.Annem

HAVUÇ KIZARTMASI



Malzemeler
3 adet havuç
sıvıyağ
yoğurt
sarımsak
tuz
Yapılışı
Havucu temizleyip halka halka doğrayın. Kızgın sıvıyağda kızartıp servis tabağına alın. Yoğurdun içine dövülmüş sarımsak ve tuzu ekleyip karıştırın. Havuçlar soğuyunca üzerine yoğurt gezdirip servis yapın.

15 Şubat 2009 Pazar

EV YAPIMI YOĞURT



Malzemeler
3 kilo süt
3 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı
Sütü tencereye boşaltın. Ocağa koyup kaynatmaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp 10 dakika daha kaynatmaya devam edin. Sütü kaynayan tencereden mayalayacağınız başka bir tencereye boşaltın. Soğumaya bırakın. Parmak ısısına gelene kadar soğutun. Yoğurdu koyduğun kaseye ılık sütten 3-4 kaşık koyup karıştırın. Bu karışımı sütün içine döküp karıştırın. Tencerenin üzerine bir kapak kapatın. Daha sonra sıkıca bezle sarın ve 4 saat mayalandırmaya bırakın. Daha sonra üzerindeki bezi ve kapağını açın. Buzdolabında 1 gece bekletin hiç kaşık sokmadan daha güzel katılaşıyor.

14 Şubat 2009 Cumartesi

AY ÇÖREĞİ



Bu tarifi sevgili arkadaşım P.D.Ç.S.E.36 mutfaktelasi 'na yolluyorum kendisine kolaylıklar diliyorum.

Malzemeler
yarım paket yumuşatılmış margarin
1 su bardağı süt
1 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı yaşmaya
1 yumurta(sarısı üzerine)
alabildiği kadar un
içi için
1.5 su bardağı fındık içi
1 su bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı kakao
1 çorba kaşığı portakal şekerlemesi
3-4 dilim bayak kek veya kurabiye
Yapılışı
Mayayı ılık sütte eritin. Hamur yoğurucağınız kaba aktarın. Pudra şekeri,margarin,un ve yumurta akı ile ele yapışmayacak bir hamur olana kadar yoğurun. Üzerini örterek 20 dakika dinlendirin. İçini hazırlamak için tüm malzemeleri karıştırıp ceviz büyüklüğünde toplar yapın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizle hafifçe açın, iç malzemeden koyup rulo şeklinde sarın. Ay şekli verin. Üzerine yumurta sarısı sürüp 25 dakika bekletin. Kızgın fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

13 Şubat 2009 Cuma

PORTAKAL ŞEKERLEMESİ



Malzemeler
portakal
tozşeker
Yapılışı
Portakal kabuklarını ince ince ve küçük doğrayın. Kavanozun dibine bir kat portakal kabuğu ve 2-3 yemek kaşığı tozşeker koyun. Kavanozu doldurana kadar bu işleme devam edin. Kavanoza portakal kabuklarını dizerken üzerini kaşıkla çok az bastırın. En üstünü komple tozşekerle kaplayın. Buzdolabında saklayın. Şekerler eriyince portakal çok güzel şekerleme oluyor. Kullanıcağınız zaman kavanozdan alıp azar azar kullanabilirsiniz. Ben portakal miktarı belirtmedim. Yapacağınız kavanoz kadar portakal kabuğu soyun. Mutlaka bol şekerle dizin portakal kabuklarını, şekerler eriyince portakalla bütünleşsin. Portakal kabuğunun beyaz kısımlarını almayın, acı yapabilir.

12 Şubat 2009 Perşembe

KREMALI MANTARLI MAKARNA



Malzemeler
yarım paket çubuk makarna
1 paket krema
1 küçük mantar konservesi
tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı
Makarnayı kaynar tuzlu suda haşlayıp süzün. Sıvıyağı kızdırıp makarnayı içerisine atıp karıştırın. Mantarları ufak ufak doğrayın. Biraz sıvıyağ ve tuz ekleyip ocakta suyunu çekinceye kadar soteleyin. İçerisine kremayıda döküp iyice karıştırın. Krema ve mantar yoğun bir kıvam alınca ocağı kapatın. İçine makarnayıda ilave edip karıştırıp servis yapın.

11 Şubat 2009 Çarşamba

BALIK,TAVUK,KESTANE




Bir hafta sonu şileye yazlık eve gittik. Hava çok güzeldi. İlk önce mangal yaptık ve bahçede yemek yedik. Daha sonra akşam odun sobasında kestane yaptık. Gündüz hava güneşli ve sıcaktı, ama akşamları bir o kadar soğuktu. Ama odun sobasıyla çok güzel ısındık. Bizim için güzel bir değişiklik oldu. Fotoğrafları sizinle paylaşmak istedim.





 


10 Şubat 2009 Salı

PANCAR TURŞUSU



Malzemeler
3 kilo pancar
5-6 diş sarımsak
2 su bardağı sirke
3 çorba kaşığı tuz
yeterince su
Yapılışı
Pancarları yıkayıp bol suda yarı yarıya yumuşayıncaya kadar haşlayın. Soğuduktan sonra kabuklarını soyun. 3-4 parçaya ayırın. Cam bir kavanoza doldurun. Üzerine sarmısakları ve sirkeyi dökün. Tuzu suda eritip üzerine dökün. Kavanozun alabileceği kadar suyla doldurun. Bol sirkeli az sulu oluyor. Kavanozun kapağını kapatıp 10-15 gün bekletin.



9 Şubat 2009 Pazartesi

HAMSİ TAVA



Malzemeler
1 kilo hamsi
mısır unu
tuz
kızartmak için
sıvıyağ
Yapılışı
Hamsileri temizleyin. Mısır unu ve tuzu karıştırıp hamsileri bulayın. Tavaya biraz sıvıyağ koyup kızdırın. Hamsileri dizin. Arkalı önlü kızartıp servis yapın.

8 Şubat 2009 Pazar

DÜĞME KURABİYE



Malzemeler
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı portakal suyu
1 portakal kabuğu rendesi
100 gr yumuşamış margarin
2 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yumurta
alabildiği kadar un
üzeri için
1 yumurta akı
1 çay bardağı toz şeker
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlak toplar yapın. Önce yumurta akına sonra tozşekere bulayıp yağlanmış tepsiye dizin. Kızgın fırında üzeri fazla kızarmadan pişirin.

7 Şubat 2009 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI PIRASA



Malzemeler
1 kilo pırasa
2 adet havuç
yarım çay bardağı pirinç
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
2 su bardağı su
Yapılışı
Sıvıyağı tencerede kızdırın. Halka şeklinde doğranmış havuçları katıp bir iki kez çevirin. Yarım parmak kalınlığında doğranmış pırasaları ekleyip kavurun. Tuzunu, şekerini katıp karıştırın. Salçasını ekleyin. Pirinci üzerine yayıp 2 su bardağı sıcak suyunu ekleyin. Hiç karıştırmadan pirinçler ve pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirin.

6 Şubat 2009 Cuma

HAVUÇ SALATASI



Malzemeler
5 adet havuç
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı mayonez
3-4 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
2 diş sarımsak
Yapılışı
Havucu rendeleyin. Tavaya 1 yemek kaşığı sıvıyağ koyup kızdırın. Havucu ekleyip soteleyin. Havuç yumuşayınca tuzunuda ilave edin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Havuç soğuyunca içerisine dövülmüş sarımsak,yoğurt ve mayonezi katıp karıştırın. Servis tabağına alıp süsleyin.

4 Şubat 2009 Çarşamba

PIRASALI OMLET

 



Malzemeler
500 gr pırasa
1 kahve fincanı mısır unu
1 kahve fincanı beyaz un
2 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
kızartmak için
sıvıyağ
Yapılışı
Pırasaları yıkayıp ayıklayın ve ince ince kıyın. Tuzla birlikte elinizle hafifçe ovun. Unlarını, karabiberini,yumurtayı ekleyip karıştırın. Tavaya çok az sıvıyağ döküp kızdırın. Pırasalı karışımı tavaya yayın. İki tarafınıda kızartıp servis yapın.

3 Şubat 2009 Salı

GÜVEÇTE KURUFASULYE



Malzemeler
500 gr kurufasulye
500 gr dana eti
2 tane soğan
1 yemek kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvıyağ
2-3 adet biber
1 çay kaşığı pulbiber
3 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Kurufasulyeyi akşamdan suya koyun. Sabah kurufasulyenin suyunu süzün, üzerini geçecek kadar su ekleyip 15-20 dakika pişirin. Güvecin içerisine eti koyup suyu çekilinceye kadar ocakta pişirin. Piştikten sonra yemeklik doğranmış soğanı ekleyin. Biraz pembeleşene kadar soğanı kavurun. Diğer malzemeleride ekleyip biraz daha soteleyin. Kurufasulyeyi ilave edin. Üzerini bir parmak geçecek kadar su ilave edip odun sobasında pişirin.

2 Şubat 2009 Pazartesi

MİM 4

Sevgili arkadaşlarım
mutfakcini ve birseninmutfagi
tarafından sobelenmiş bulunmaktayım.
Hemen soru ve cevaplara geçiyorum.
Yaptığım 4 iş:
1-Televizyon izlemek
2-Mutfakta yeni tarifler denemek
3-Puzzle yapmak
4-Blogumla ilgilenmek
Defalarca izlemekten sıkılmayacağım 4 film:
1- Yüzüklerin Efendisi
2- Vizontele Tuba
3- Titanik
4- Kasımda Aşk Başkadır
Yaşadığım 4 yer:
1- İstanbul
İzlediğim 4 televizyon programı:
1-Avrupa Yakası
2-Adanalı
3-Aşk-ı Memnu
4-Gece Gündüz
Tatil için gittiğim 4 yer :
1-Ankara
2-Trabzon
3-Bursa
4-İzmit
En sevdiğim 4 yemek:
1-Tavuk kızartması
2-Perde pilavı
3-Makarnayla yapılan herşey
4-Patlıcanla yapılan herşey
Hemen şimdi olmak istediğim 4 yer:
1-Kuzguncukta
2-Deniz kenarında
3-Şilede
4-Sokakta
Bir yağmur damlası olsaydım düşmek istediğim 4 yer:
1-Çöle
2-Denize
3-Toprağa
4-Rimelli bir kirpiğe

PATATESLİ KIYMALI KOL BÖREĞİ




Malzemeler
5 adet yufka
3 adet haşlanmış patates
200 gr kıyma
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
tuz, karabiber
Sosu için
2 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
Yapılışı
Sıvıyağda soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı ekleyip kıyma suyunu çekinceye kadar pişirin. Tuzunu, karabiberini ve haşlanmış patatesini katıp karıştırın. Ocağın altını kapatın. Yufkaları ikiye bölüp 10 parça elde edin. Patatesli harçtan geniş kenarlarına koyup rulo şeklinde sarın. Gül şekli verip tepsiye yerleştirin. Diğer hamurlarada aynı işlemi uygulayıp tepsinin etrafında döndürün. Malzeme bitinceye kadar bu işleme devam edin. Sosu için tüm malzemeleri karıştırıp böreğin üzerine dökün. Yarım saat dinlendirin. Kızgın fırında üzerin kızarana kadar pişirin.