29 Kasım 2008 Cumartesi

KAĞITLI PASTA



Malzemeler
3 adet yumurta
3 kahve fincanı tozşeker
3 kahve fincanı un
yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Kreması için
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı kakao
yarım su bardağı tozşeker
50 gr margarin
Yapılışı
Pandispanyası için yumurtayı tozşekerle çırpın. Diğer malzemeleride ekleyip pandispanyayı hazırlayın. Kağıtların içerisine 1'er yemek kaşığı doldurun. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 8 ila 10 dakika pişirin. Kreması için tüm malzemeleri karıştırıp muhallebi kıvamında pişirin. Soğuyan keklerin üzerine muhallebiden 1'er yemek kaşığı dökün. Soğuduktan sonra üzerini istediğiniz gibi süsleyin.

27 Kasım 2008 Perşembe

PATATESLİ ÇANAK SALATA



Malzemeler
3 adet patates
1 çay bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı limon suyu
tuz,pulbiber,nane
Yapılışı
Patatesleri haşlayıp rendeleyin. İçerisine tuz,limon suyu,nane ve sıvıyağı ekleyip karıştırın. Ceviz büyüklüğünde toplar alıp içlerini hafifçe parmağınızla oyun. Sarmısağı ezip yoğurt ve mayonezle karıştırın. Patateslerin içerisine doldurun. Pulbiberle süsleyin.

26 Kasım 2008 Çarşamba

MİLFÖYLÜ PEYNİRLİ KANEPE



Malzemeler
8 tane milföy
150 gr beyaz peynir
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı nane
pulbiber
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı dövülmüş ceviz
1 yumurta sarısı
Yapılışı
Milföyleri 4'e bölün. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp pişirin. Peyniri çatalla ezin. Dövülmüş sarımsakları ve diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Soğuyan milföyleri bıçakla ortadan ikiye bölün. Peynirli ezmeden sürüp kapatın. Üzerlerine kürdan batırın.

24 Kasım 2008 Pazartesi

KAŞARLI POĞAÇA




Malzemeler
250 gr margarin
1 su bardağı ılık su
yarım paket yaşmaya
2 yumurta
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tozşeker
1 su bardağı susam
alabildiği kadar un
1 çorba kasesi rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı
1 su bardağı suda mayayı eritin. Yumuşak margarini, yumurta sarılarını ve diğer malzemeleri ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Yarım saat dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içerisine rendelenmiş kaşar peyniri koyup kapatın. Yumurta akına batırıp susama bulayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

23 Kasım 2008 Pazar

MANTILI ÇORBA



Malzemeler
1,5 su bardağı hazır mantı
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
1 litre su
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
3 diş sarımsak
Yapılışı
1 litre suda mantılar yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ayrı bir kapta yumurtayı, yoğurdu ve unu karıştırın. Mantı suyundan bir kepçe içerisine ekleyip yoğurdu ılıtın. Pişen mantılara yoğurdu yavaş yavaş ekleyerek çorbayı karıştırarak kaynatın. Ocaktan almaya yakın, tuzunu ve ince kıyılmış sarımsakları içerisine katın. Servis yapmadan önce çorbanın üzerine kızdırılmış naneyi dökün.

20 Kasım 2008 Perşembe

İÇİ KROKANLI KALP PASTA



Bu ölçülerle küçük bir pasta oluyor. Siz malzemeyi çoğaltıp daha büyük bir pasta yapabilirsiniz. Çok yumuşak bir pandispanya olduğu için pandispayayı ıslatmaya gerek kalmıyor.

Malzemeler
3 adet yumurta
2 kahve fincanı un
2 kahve fincanı tozşeker
yarım kahve fincanı mısır nişastası
yarım kahve fincanı sıvıyağ
yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Krokan için
1 çay bardağı tozşeker
1 çay bardağı kavrulmuş fındık
ayrıca
1 su bardağı süt
2 poşet kremşanti
renkli gıda boyaları
Yapılışı
Pandispanya için tozşekeri ve yumurtaları kabarıncaya kadar çırpın. Diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Yağlanmış kek kalıbına döküp 170 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Keki kalıptan çıkartıp soğutun. Krokanı hazırlamak için 1 çay bardağı tozşekeri teflon tavada eritin. İçerisine fındıkları ekleyip karıştırın. Ocağın altını kapadıktan sonra krokanı bir folyonun üzerine ince bir tabaka haline gelecek şekilde yayın. Soğuduktan sonra iri parçalar halinde kalacak şekilde robottan geçirin. 1 su bardağı sütle kremşantiyi çırpın. Keki ikiye bölün. Arasına kremşanti sürün. Krokanın tamamını üzerine yayın. Diğer kek parçasını üzerine kapatın. Kremşantiyle üzerini sıvayın. Kalan kremşantiyi gıda boyalarıyla renklendirip üzerini süsleyin.

TAVUKLU KOLAY MANTI



Malzemeler
2 adet tavuk butu
3 adet yufka
2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kasesi yoğurt
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tozbiber
1 tatlı kaşığı karabiber
Yapılışı
Tavuk butlarını tuzla birlikte 2 su bardağı suda haşlayın. Tavuk butlarını soğuduktan sonra iri parçalar halinde tiftikleyin. Yufkaları 4'e bölüp 12 parça elde edin. Tiftiklediğiniz tavuklara karabiber katın. Yufkaların içerisine koyup sigara böreği sarar gibi sarıp, gül böreği şekline getirin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Kızgın fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Bütün gül böreklerinin üzerine yarım kepçe soğuk tavuk suyu dökün. Tekrar fırına koyup tavuk suyunu tamamen çekmesini bekleyin. Servis tabağına alıp üzerine yoğurtlu sarmısak döküp. Kızdırılmış tozbiber gezdirin.

PUDİNGLİ KURABİYE



Malzemeler
1 paket çilekli puding
1 çay bardağı süt
125 gr yumuşak margarin
1 paket vanilya
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay bardağı pudra şekeri
alabildiği kadar un
Yapılışı
Bir kapta margarin ve sütü iyice karıştırın. Pudra şekeri, kabartma tozu, vanilya, çilekli pudingi ekleyip yoğurmaya devam edin. Gerektikçe unu azar azar ekleyin. Kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur hazırlayın. Cevizden daha küçük toplar koparıp şekil verin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. 170 derece ısıtılmış fırında üzeri çatlayana kadar pişirin.

18 Kasım 2008 Salı

YUMURTALI SÜRPRİZ KÖFTE





















Malzemeler
400 gr kıyma
2 dilim ekmek içi
yarım rendelenmiş soğan
yarım demet maydanoz
5 yumurta
1 çay bardağı kaşar rendesi
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
köfte baharı,kimyon
Yapılışı
4 yumurtayı haşlayıp kabuklarını soyun. Diğer malzemeleri karıştırıp köfte harcını hazırlayın. 4'e bölün. Elinize bir parçayı alarak hafif açın. Yumurtayı yerleştirip kapatın. Elinizle top şekli verin. Yağlanmış tepsiye dizin. 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Üzerine rende kaşarı ekleyip 5 dakika daha pişirin. Yanında fırın patatesle servis yapın.

16 Kasım 2008 Pazar

FINDIKLI MOZAİK KEK



Malzemeler
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı tozşeker
4 yumurta
3 su bardağı un
1 su bardağı iri kıyılmış fındık
1 adet kabartma tozu
1 adet vanilya
1 yemek kaşığı kakao
Yapılışı
Yumurtayla şekeri kabarıncaya kadar iyice çırpın. Kakao hariç diğer malzemeleride ekleyip karıştırın. Kek malzemesinden 3/1 kadar ayırıp içerisine kakao katın. Kek kalıbını margarinle yağlayın. Beyazlı karışımdan kalıba biraz dökün. Ortasına kakaolu karışımı dökün. Kalan beyaz kek karışımınıda kalıbın üzerine dökün. 170 derece ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin.

15 Kasım 2008 Cumartesi

PIRASALI ÇARŞAF BÖREĞİ



Malzemeler
Yarım kilo un
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
alabildiği kadar su
İçin için
Yarım kilo pırasa
250 gr kıyma
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Hamurları yağlamak için
1 su bardağı sıvıyağ
üzeri için
1 yumurta sarısı
Yapılışı
Un,su,tuz ve yumurta ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru 4'e bölün. Beze yapıp yarım saat dinlendirin. İçi için sıvıyağda kıymayı kavurun. İnce ince doğranmış pırasaları ekleyin. Pırasalar suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Tuzunu ve karabiberini katıp karıştırın. Hamurları merdaneyle 2 cm kalınlığında açın. Üzerlerine sıvıyağ sürüp üst üste dizin. Daha sonra hamurları bez üzerinde elinizle açabildiğiniz kadar ince açın. İç malzemede üzerine serpin. Bezin iki tarafından tutarak rulo yapın. Kendi ekseni içinde üçe katlayın. Yağlanmış tepsiye dizin. Diğer hamurlarada aynı işlemi uygulayın. Üzerine yumurta sarısı sürün. 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

14 Kasım 2008 Cuma

KABAK TATLISI



Malzemeler
1 kilo kabukları soyulmuş kabak
1,5 su bardağı tozşeker
üzeri için fındık
Yapılışı
Kabakları istediğiniz büyüklükte doğrayın. Üzerine tozşekeri serpip 3-4 saat bekletin. Şekeri sulanmamışsa 1-2 yemek kaşığı su ekleyin. Kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis tabağına alıp üzerine fındık serpin.

12 Kasım 2008 Çarşamba

KREP




Malzemeler
1 su bardağı un
1,5 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
Yapılışı
Tüm malzemeyi karıştırın. Karışımı blandırda boza kıvamına getirin. Birer kepçe kaşığı alıp az yağlanmış teflon tavada arkalı önlü pişirin.

10 Kasım 2008 Pazartesi

KARADENİZ PİDESİ



Malzemeler
500 gr un
yarım paket yaşmaya
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı şeker
alabildiği kadar ılık su
iç harcı için
yarım kangal sucuk
250 gr rendelenmiş kaşar
yarım kahve fincanı süt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
Yapılışı
Hamuru için tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Yarım saat dinlendirin. İçi için sucukları halka halka doğrayın. Rendelenmiş kaşarın içerisine sıvıyağ, sütü ve yumurta akını koyup karıştırın. Dinlenen hamuru ikiye bölün. Merdaneyle bir tanesini istediğiniz incelikte açın. Sucukları üzerine dizin. Peynirli harç malzemesini üzerine yayın. Hamurun kenarlarını içine doğru kıvırın. Yağlanmış tepsiye yerleştirin. Diğer hamurada aynı işlemi uygulayın. Üzerine yumurta sarısı sürüp kızgın fırında pişirin.

6 Kasım 2008 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI



Malzemeler
20 adet dolmalık biber
2 su bardağı pirinç
2 soğan
1 çorba kaşığı dolmalık üzüm
1 çorba kaşığı fıstık
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
2 adet domates
tuz,nane,pulbiber,karabiber
Yapılışı
Sıvıyağda dolmalık üzümleri hafif kavurun. Yemeklik doğranmış soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edin. Salçasınıda ekleyip bir iki kez çevirin. Yıkanmış pirinci ekleyip biraz daha kavurun. Dolmalık üzümü,tuz ve baharatını ekleyip biraz daha kavurun. 1 su bardağı sıcak su ekleyin. Hafif yumuşayıncaya kadar pişirin. Dolma harcından 2'şer yemek kaşığı kadar biberlerin içine doldurun. Domatesden kapak yapın. Tencereye dizin. Malzeme bitince üzerine dolmaları geçmiyecek tencereye sıcak su ekleyin. Kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.

5 Kasım 2008 Çarşamba

TAVADA SU BÖREĞİ






















Malzemeler
3 yumurta
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar un
150 gr kaşar peyniri
yarım demet maydanoz
100 gr tereyağ
Yapılışı
Yumurtaları hamur yoğurma kabına kırın. Su ve tuz ile birlikte çırpın. Alabildiği kadar un ilavesiyle orta sertlikte bir hamur yapın. 10 bezeye ayırıp 10 dakika dinlendirin. Bezeleri açabildiğiniz kadar ince açın. Tavanın en altına koyacağınız yufkayı haşlamadan yağladığınız tavaya yayın. Tereyağı eritin. Kaşar peynirini rendeleyip maydanozla karıştırın. Daha sonra açtığınız yufkaları kaynar tuzlu suya atın. 1 dakika haşlayıp kevgirle soğuk suya alın. Soğuk sudan elinizle süzerek alıp tavaya yayın. Aralarına tereyağ gezdirin. 5 yufka bitinceye kadar bu işleme devam edin. Arasına iç malzemeyi koyun. Diğer yufkalarıda haşlayıp soğuk sudan geçirip tavaya yayın. Aralarına tereyağ gezdirin. Haşlanmamış bir yufkayı üzerine kapatın. En üste kalan yağı bolca dökün. Tavada böreği çevirerek ve arkalı önlü pişirin.

4 Kasım 2008 Salı

SOBE 2

Sevgili Armina bendensofralariniza beni sobelemiş.
Kendisine teşekkür ederim.
Sobenin konusu evde en nefret ettiğiniz şeyler.
1- Evde sigara içilmesi. Bizim evde kimse sigara içmediği için misafirlerin hiç sormadan sigarasını yakıp kül tablası beklemesi en nefret ettiğim şey.
2- Evdeki eşyaların şeklinin değişmesi veya kullanılan şeyin bir daha aynı yere konmaması.
3- Annemin çamaşır yıkıcağı zaman bizim odaya gelip yıkanıcak birşeyiniz varmı demesi. Zaten kirliler çamaşır selesindedir. Odada işi ne.
Bende disalce yi sobeliyorum.

HAVUÇLU ARPA ŞEHRİYELİ PİLAV



Malzemeler
1 su bardağı arpa şehriye
2 adet havuç
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su
Yapılışı
Arpa şehriyeleri sıvıyağda kavurun. Hafif rengi dönünce rendelenmiş havuç ve tuzunu ekleyin. Bir iki kez çevirin. Sıcak suyunu ekleyip suyunu çekinceye kadar pişirin.

3 Kasım 2008 Pazartesi

RAVYOLİ



Malzemeler
2 yumurta
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar un
sosu için
1 su bardağı domates püresi
4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
içerisine
1 kase beyaz peynir
Yapılışı
Hamuru için tüm malzemeleri karıştırıp mantı hamurundan biraz daha sert bir hamur hazırlayın. 20 dakika dinlendirin. Hamuru oklava yardımıyla bıçak sırtı kalınlığında açın. Kare parçalara ayırın. İçerisine birer çay kaşığı kadar peynir koyun. Üçgen olucak şekilde kenarlarını sıkıca kapatın. Kaynar tuzlu suda hamurları haşlayın. Sosu için sarımsakları havanda dövün. Sıvıyağda soteleyin. Sarımsakların rengi hafif dönünce domates püresini ve tuzunu katın. Ravyoliler pişince servis tabağına alın. Üzerine sıcak domates sosunu döküp servis yapın.

2 Kasım 2008 Pazar

MEYVE ŞEKERLEMELİ KEK



Malzemeler
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı meyve şekerlemesi
1 limonun suyu
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 subardağı un
3 yumurta
2 su bardağı tozşeker
Yapılışı
Yumurta ve tozşekeri kabarıncaya kadar çırpın. Meyve şekerlemesini sıcak suda beş dakika bekletin. Çırpılmış yumurtaya sırasıyla diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.En son meyve şekerlemesini una bulayıp kek karışımına ekleyin.Yağlanmış kek kalıbına karışımı dökün. 170 derecede ısıtılmış fırında keki pişirin.