31 Ekim 2008 Cuma

SOYALI TAVUK



Malzemeler
Yarım kilo tavuk göğsü
1 kahve fincanı soya sosu
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
pulbiber,kekik
sıvıyağ
Yapılışı
Tavuk etlerini jülyen doğrayın. Bir kaba alın. İçerisine soya sosunu, mısır nişastasını ve baharatlarını katıp harmanlayın. Tavuğa tuz eklemeyin soya sosu yeterince tuzlu. Tavuğu en az yarım saat dinlendirin. Bir tavada yaklaşık 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ kızdırın. İçerisine tavuklu karışımı ekleyip kızgın ateşte tavukların rengi hafif dönünceye kadar pişirin.

23 Ekim 2008 Perşembe

VİŞNELİ PASTA



Malzemeler
4 tane yumurta
4 kahve fincanı un
4 kahve fincanı toz şeker
1 kahve fincanı mısır nişastası
yarım kahve fincanı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 kahve fincanı sıcak su
Kreması için
3 su bardağı süt
yarım su bardağı un
yarım su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
50 gr margarin
ayrıca
1 kase vişne
yarım çay bardağı damla çikolata
1 paket kremşanti
1 su bardağı süt
1 çay bardağı hindistan cevizi
yarım ceviz
1 çorba kasesi elle kırılmış iri ceviz parçaları
Yapılışı
Pandispanya için 4 yumurtayı toz şekerle birlikte kabarıncaya kadar çırpın. İçerisine kaynamış 1 fincan su ve sıvıyağı ekleyip karıştırmaya devam edin. Sırasıyla unu, nişastayı, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Karışımı yağlanmış kek kalıbına döküp önceden ısınmış fırında pişirin. Pandispanyayı kalıptan çıkartıp soğutun. Kreması için margarini eritin. Ununu ekleyip kavurun. Rengi dönmeye başlayınca şekerini ekleyip içinde eritin. Sütünü ekleyip krema kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra mikser yardımıyla 5 dakika çırpın. Keki ikiye bölüp vişnelerin içinden çıkan suyla ıslatın. Pandispanyanın bir katına kremayı yayın. Her tarafına vişne ve çikolataları serpin. Üzerine diğer pandispanyayı koyun. Krem şantiyle pastanın her tarafını kaplayın.Hindistan cevizini teflon tavada yağ eklemeden sürekli karıştırarak rengi dönene kadar kavurun ve soğutun. Pastanın ortasına vişne tanelerini koyun. Hindistan cevizini serpip yarım cevizleri dizin. Pastanın kenarlarınada elinizle kırdığınız iri ceviz tanelerini batırın. Buzdolabında dinlendirip servis yapın.

22 Ekim 2008 Çarşamba

PATLİCANLI BÖREK




















Malzemeler
1 çay bardağı sıvıyağ
yarım çay bardağı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı toz şeker
alabildiği kadar un
250 gr margarin (yağlamak için)
İçin için
4 adet patlican
1 adet soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
3-4 adet sivribiber
1 tatlı kaşığı salça
tuz,karabiber
Yapılışı
Hamuru için tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. 30 bezeye bölüp 10 dakika dinlendirin. İçini hazırlamak için, sıvıyağda yemeklik doğranmış soğanları kavurun. İçerisine küp küp doğranmış patlicanları ve ince doğranmış biberleri ekleyip kavurmaya devam edin. Pişmesine yakın salçasını tuzunu ve karabiberini ekleyin. Birkaç dakika daha kavurup ocağın altını kapatın. Dinlenen hamurları servis tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına eritilmiş margarin sürerek 15'erli iki grup hazırlayın. Buzdolabında 15 dakika dinlendirin. İlk hamur grubunu alarak elinizle tepsi büyüklüğünde inceltin. Tepsiye yayın. Üzerine harç malzemesini dökün. Diğer hamuruda elinizle açıp üzerine kapatın. Kare dilimler kesip kalan yağı üzerine dökün. Kızdırılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
 

20 Ekim 2008 Pazartesi

ULUSLARARASI ARKADAŞLIK ÖDÜLÜ Friendship Around The World Award 1














Dünya çapında bir arkadaşlık ödülü.
Sevgili
pastayapiyorum
kibelesofrası
nurdanınmutfagı
papatya-sofrasi
çok teşekkür ederim. Beni de bu ödüle layık gördükleri için. Ne kadar mutlu olduğumu anlatamam. Kendilerine tekrar çok teşekkür ediyorum.
Kural gereği benimde ödülü dağıtmam gerekiyor.
Bende bu ödülü ziyaret ettiğim ve beni ziyaret eden bütün arkadaşlarıma yollamak istiyorum.

19 Ekim 2008 Pazar

LAHMACUN İÇLİ GÖZLEME



Malzemeler
500 gr un
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar su
İçi için
250 gr kıyma
3-4 adet sivri biber
1-2 adet kırmızı biber
2 adet soğan
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı salça
2 adet domates
3-4 çorba kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber, pulbiber
Yapılışı
İçini hazırlamak için, tüm malzemeleri karıştırıp robottan geçirin. Hamuru için kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp açabildiğiniz kadar ince açın. İç malzemeden 2 yemek kaşığı kadar içerisine koyup ay şeklinde kapatın. Teflon tavada arkalı önlü pişirin. İç malzemesi yağlı olduğu için üzerini yağlamaya gerek yok.

MISIR ÇORBASI



Malzemeler
2 çorba kasesi taze barbunya
5-6 tane taze mısır
1 yemek kaşığı tereyağ
1 çorba kasesi yoğurt
tuz
yeterince su
Yapılışı
Mısır ve barbunyayı yeterince suyla ayrı ayrı tencerelerde haşlayıp süzün. Mısırları bıçak yardımıyla tanelere ayırın. Mısır ve barbunyayı bir tencerede karıştırın. Üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuz ilavesiyle kaynatın. Ocaktan almanıza yakın üzerine kızdırılmış tereyağ dökün. Kaselere aldıktan sonra yoğurt ilavesiyle servis yapın.

17 Ekim 2008 Cuma

TUZLU KURABİYE


 
Her evin yaptığı bir klasik hamur işi tarifi varsa bizimkiside bu sanırım. Her zaman evde bulunur. Genellikle yiyenler hazır pastane kurabiyesi sanıyor. Oldukça lezzetli bir kurabiye. Kurabiyeler bayatlamadan en az 1 ay dayanıyor. İçerisine kabartma tozu konulmuyor. Aklınızı karıştırmasın.

Malzemeler
250 gr oda ısısında yumuşamış margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
2 yumurta
alabildiği kadar un
çörekotu
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. İstediğiniz gibi şekil verip yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden ısınmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

16 Ekim 2008 Perşembe

PAPATYA KURABİYE




Malzemeler
250 gr oda ısısında margarin
2 su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı mısır nişastası
2 yumurta
2 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao
alabildiği kadar un
Yapılışı
Yumuşamış margarinle pudra şekerini elinizle iyice yoğurun. Yumurtalarını ekleyip biraz daha karıştırın. Mısır nişastasını ve vanilyayı ekleyip yoğurun. Gerektiği kadar un ilavesiyle orta sertlikte bir hamur hazırlayın. Hamuru ikiye bölün yarısına kakao karıştırın. Fındık büyüklüğünde toplar yapın. Papatya şekli verin. Yağlanmış tepsiye dizin. 180 derece ısıtılmış fırında fazla kızarmadan pişirin.
Not: Un yaklaşık 1 veya 1,5 su bardağı kadar yeterli geliyor.

15 Ekim 2008 Çarşamba

SAC KAVURMA



Saç kavurmayı bayramda yapmıştık. Ama ancak şimdi yayınlayabildik. Odun ateşinde pişirdiğimizden çok lezzetli oldu. Saç kavurmayı tavuk etiylede yapabilirsiniz.

Malzemeler
1 kilo kuzu eti
5 adet domates
250 gr sivri biber
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 çay kaşığı tuz
pulbiber,kekik
Yapılışı
Etleri sıvıyağda suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Tuzunu ekleyin. Pişmesine yakın içerisine yemeklik doğranmış, biber ve domatesleri ekleyin. Domatesler suyunu çekinceye kadar pişirin. Baharatlarını ekleyip servis yapın.

14 Ekim 2008 Salı

POFİDİK KIZARTMALAR



Malzemeler
500 gr un
1 paket yaşmaya
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
alabildiği kadar ılık su
İçi için
200 gr beyaz peynir
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça
1 çay kaşığı pulbiber
tuz
kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı
Hamuru için tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Üzerine nemli bir bez örtüp, 1 saat dinlendirin. İçi için, soğanları yemeklik doğrayıp bir cimdik tuzla ovun.Diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Hamurdan cevizden daha küçük parçalar koparın. Elinizi yağlayın. Hamuru avucunuz içinde açın. İç malzemeden 1 tatlı kaşığı koyup sıkıca kapatın. Kızgın yağa atıp arkalı önlü kızartın.

11 Ekim 2008 Cumartesi

ÇATAL



Malzemeler
200 gr yumuşamış margarin
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı pudra şekeri
2 yumurta
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
alabildiği kadar un
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. İstediğiniz uzunlukta çubukları hazırlayıp üç çubuğu birleştirin. Kırmadan tepsiye yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. 180 derece kızgın fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

10 Ekim 2008 Cuma

BİŞİ



Malzemeler
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı su
Yarım paket kabartma tozu
2,3 damla limon suyu
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
alabildiği kadar un
Yapılışı
Bütün malzemeleri bir kapta karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında yoğurun. Mutfak tezgağında hamuru açın. Kalıplar yardımıyla şekiller çıkarın. Kızdırılmış yağın içerisine hamurları atıp kızartın.

9 Ekim 2008 Perşembe

TAVUKLU MUSKA BÖREĞİ



Malzemeler
4 adet yufka
100 gr margarin
1 su bardağı su
İçi için
500 gr kuşbaşı doğramış tavuk göğsü
1 adet soğan
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı bezelye
tuz,karabiber
1 tatlı kaşığı salça
Üzeri için
yumurta sarısı
çörekotu
Yapılışı
Soğanı sıvıyağda kavurun. Tavuk göğüslerini ekleyip pişirin. Pişmesine yakın salçasını ve diğer malzemelerini ekleyip karıştırın. Harcı soğutun.
Margarini eritip soğutun içerisine suyu ekleyip karıştırın. Yufkanın birini mutfak tezgahına serin. Üzerine yağlı sudan sürün. İkinci yufkayı üzerine kapatın. Üç parmak enliliğinde şeritler kesin. İç malzemeden koyup çapraz kenarlar birbirlerine değicek şekilde katlayın. Yağlanmış tepsiye dizin. Diğer yufkayada aynı işlemi uygulayın. Muska böreklerinin üzerine yumurta sarısı sürüp. Çörek otu serpin. Sıcak fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

7 Ekim 2008 Salı

KEŞKEK



Malzemeler
2 su bardağı buğday
3 adet tavuk butu
2 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağ
2 çay kaşığı tuz
yeterince su
Yapılışı
Buğdayları bir gece önceden sıcak suda bekletin. Tavukları bol tuzlu suda haşlayın. Haşlanınca sudan tavukları çıkarın. Kaynayan tavuklu suya buğdayları dökün. Buğdaylar yumuşayıncaya kadar haşlayın. Gerekirse su ilavesi yapın. Tavukları ince ince tiftikleyin. Buğdayları tahta kaşığın arkasıyla vura vura ezin. Ezilen buğdaya tavuk etlerini katıp karıştırın. Soğanları yemeklik doğrayıp tereyağında kavurun. Salçasını ekleyip karıştırın. Keşkekleri tabağa aldıktan sonra üzerine kavrulmuş soğandan döküp servis yapın.

6 Ekim 2008 Pazartesi

NESCAFELİ PUDİNG



 
Malzemeler
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı nescafe
1 yumurta sarısı
Yarım çay bardağı su
çikolatalı kahve çekirdekleri
Yapılışı
Sütü şekerle birlikte ocakta kaynatın. Ayrı bir kapta nisaştayı yarım çay bardağı suyla ezin. İçerisine nescafeyi ve yumurta sarısını ekleyip çırpın. Kaynayan sütün içerisine bu karışımı sicim gibi akıtın ve karıştırın. Puding koyulaşmaya başlayıncaya kadar pişirin. Ocağıktan alıp, sıcakken kaselere koyun. Üzerini çikolatalı kahve çekirdekleri ile süsleyin.

4 Ekim 2008 Cumartesi

KIYMALI TAZE FASULYE



Malzemeler
1 kilo taze fasulye
250 gr kıyma
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
2 adet domates
Yarım çay bardağı sıvıyağ
tuz
2 su bardağı su
Yapılışı
Fasulyelerin kılçıklarını temizleyip dörde bölün. Soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurun. İçerisine kıymayı ekleyip rengi dönünceye kadar kavurmaya devam edin. Domatesleride ekleyip bir iki kez çevirin. Salçayı ekleyip kavurun. Fasulyeleri sıcak suyu ve tuzunu katıp, fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.

3 Ekim 2008 Cuma

CEVİZLİ BAKLAVA



Malzemeler
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
Yarım çay kaşığı tuz
alabildiği kadar un
500 gr ceviz içi
açmak için nişasta
üzeri için 250 gr tereyağ
Şerbeti için
4 çorba kasesi şeker
4 çorba kasesi su
Yarım limon suyu
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesinden daha yumuşak bir hamur hazırlayın. 40 bezeye ayırın. Bezelerin hepsini nişastayla birlikte pasta tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına nişasta serperek 10 'arlı dört grup hazırlayın. Birini alarak merdaneyle tepsi büyüklüğünde açıp tepsiye yayın. Üzerine bolca ceviz serpin. Malzemeler bitinceye kadar bir kat hamur bir kat ceviz dizin. Keskin bir bıçakla baklavanızı kesin. Üzerine tereyağını kızdırıp dökün. Kızgın fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Şerbeti kaynatın. Soğuk baklavaya sıcak şerbeti dökün.