31 Ağustos 2008 Pazar

ŞİNİTZEL VE PATATES PÜRESİ



Malzemeler
8 adet tavuk göğus büftek
1 su bardağı galeta unu
1 çay bardağı mısır nişastası
2 yumurta
1 çay kaşığı tuz
kızartmak için sıvıyağ
Püresi için
6 adet patates
2 çorba kaşığı tereyağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
Yapılışı
Tavuk etlerini satırla inceltin. Ayrı bir tarafta mısır nisaştasıyla,galeta ununu karıştırın. Tavuk etlerini tuzlayın. Önce çırpılmış yumurtaya daha sonra galeta unlu karışıma bulayıp kızgın yağda kızartın. Mısır nisaştası kullandığınız zaman tavuk etlerini yumurtadan önce una bulamanıza gerek kalmaz. Hazır pane harcı kullanmış gibi çıtır çıtır şinitzelleriniz olur.
Püre için patatesleri haşlayıp patates eziceğiyle ezin. Tereyağını eritip patatesleri tereyağında karıştırın. Üzerine sıcak sütü döküp sütü tamamen çekmesini sağlayın. Ocaktan almanıza yakın kaşar peynirini ekleyip karıştırın. Şinitzelle birlikte servis yapın.

ÇİĞ BÖREK



Genellikle çiğ böreği un,su,tuz hamuruyla yapılıyor. Ama hamurun içerisine yoğurt ve sirke konulduğu zaman daha gevrek çıtır çıtır çiğ börekler oluyor.

Malzemeler
1 su bardağı yoğurt
2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı sirke
alabildiği kadar un
İçine
350 gr kıyma
2 adet soğan
2 adet domates
tuz,karabiber
kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı
Yoğurt,su,tuz ve sirkeyi karıştırın. Alabildiği kadar un ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. 15 dakika dinlendirin. İçini hazırlamak için soğan ve domatesi rendeleyip, kıyma ve bahartlarla karıştırın. Ceviz büyüklüğündeki hamurları servis tabağı büyüklüğünde açıp, iç malzemeden koyup, yarım ay şeklinde kapatıp kenarlarını tırtıklı bir kesiciyle kesin. Hamurları kızgın bol yağda kızartın.
Havlu peçete üzerine alın. Sıcak servis yapın.

KURDELALI BÖREK




Malzemeler
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
1 çorba kaşığı limon suyu
100 gr margarin
alabildiği kadar un
peynir
Yapılışı
Ilık su, sıvıyağ, tuz, yumurta, limon suyu ve un ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Üç bezeye ayırın. Bezeleri servis tabağı büyüklüğünde açıp, aralarına eritilmiş margarin sürün. En üst katına yağ sürmeyin. Daha sonra hamuru tepsi büyüklüğünde açıp, bohça kapatır gibi katlayın. Buzdolabında 10 dakika dinlendirip tekrar tepsi büyüklüğünde açın. Karelere bölün.


İç malzemesini koyup rulo katlayın. Kenarlarına çatalla bastırın. Kalan hamurdan üzerine fiyonk yapın. Yumurta sarısı sürüp, önceden ısınmış fırında pişirin.

GÜVEÇ



Biz bu güveci odun ateşinde kuzune sobada pişirdik. Güveç odun ateşinde pişince daha lezzetli oluyor. Yıllanmış güveç tenceresinde pişen yemekler daha lezzetli oluyor. Yıllar içerisinde pişirdiği yemeğin yağı ve baharatı içerisine sindiği için pişirdiğiniz yemek daha lezzetli oluyor.

Malzemeler
1 kilo kuzu eti
3 adet patates
3 adet soğan
3 adet patlican
5 adet domates
5-6 sivribiber
5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağ
tuz,pulbiber,kekik
Yapılışı
Etler hafif yumuşayıncaya kadar pişirin. Diğer tarafta soğanları piyazlık doğrayıp, güvecin en altına dizin. Üzerine biberleri ekleyin. Daha sonra sırasıyla yarı pişmiş etleri, yemeklik doğranmış patatesi, patlicanı, sarımsağı ve baharatlarını ekleyin. Daha sonra irice doğranmış domatesleri ekleyin. En üzerine fındık büyüklüğünde parçalanmış tereyağını koyun. Güveci odun ateşinde sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.

MIHLAMA



Mıhlama Karadeniz Bölgesinde yapılan bir yemek çeşiti. Yapımı oldukça kolay, tabi trabzondan gelen peynir ve tereyağını kullanırsanız daha da lezzetli olur.Biz bu mıhlamayı 3 kişilik yaptık. Siz arzuya göre malzemeyi artırıp, eksiltebilirsiniz.

Malzemeler
3 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı mısır unu
250 gr telli peynir veya koleti peyniri
1 çay kaşığı tuz
1 küçük kase ılık su
Yapılışı
Tereyağını eritip mısır unu hafif rengi değişinceye kadar kavurun. Tuzunu ve suyu ekleyip, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Piştikten sonra telli peyniri ekleyip, bir iki karıştırıp peynirin erimesini sağlayın. Peynir eriyince karıştırmayı bırakıp, hafif dibi tutuncaya kadar pişirin. Sıcak yemek lazım yoksa donup lezzeti gidiyor. En güzel yeri tencerenin altındaki kazınıp yenen yeridir.

FASULYE KONSERVESİ

 
 
 
Malzemeler
15 kilo fasulye
2 kilo domates
tuz
Yapılışı
Fasulyeleri temizleyip, 2-3 parçaya ayırın. Domateslerin kabuklarını soyup, yemeklik doğrayın. Fasulyeleri tencereye alıp, üzerine yemeklik doğranmış domatesleri koyun. Yeterince tuz ekleyip, fasulyeler hafif sararıncaya kadar pişirin. Fasulyeleri kavanozlara doldurup, üzerine çıkıncaya kadar su ekleyin. Kavanozların kapaklarını kapatın. Büyük bir tencereye konserveleri dizin, temiz bir bezle örtüp üzerine ağırlık koyun, ağzına kadar su doldurup, yarım saat kaynatın.

DOMATES SOSU VE MENEMEN




Malzemeler
10 kilo domates
2 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Domatesleri yıkayıp, büyüklüklerine gör 3-4 parçaya bölün. Büyük bir tencerenin içerisinde hafif yumuşayıncaya kadar domatesleri pişirin. Daha sonra tel süzgeçten geçirin. Çıkan püreyi tencereye alıp, tuzunu ekleyip fazla suyunu çekinceye kadar yaklaşık 1 saat pişirin. Ayrı bir tarafta kavanoz ve kapakları kaynatın. Sıcak kavanoza sıcak domates püresini doldurup kapağını sıkıca kapatın. Kavanozları ters çevirip vakumlanmasını sağlayın.
Not:Kavanozların muhakkak kaynar suda bekletilmesi gerekmektedir. Yoksa domates püreniz bozulur. Sıcak kavanoza kaynamakta olan domates püresi doldurulmalıdır.

MENEMEN
10 kilo domates
2 kilo sivribiber
2 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Domatesleri yıkayıp kabuklarını soyun. Biberleride yıkayıp, tohumlarını çıkarın. Domates ve biberleri yemeklik doğrayıp, büyük bir tencereye alın. Domatesler hafif yumuşayıncaya kadar pişirip tuzunu atın. Sıcak menemeni sıcak kavanozlara doldurup kapağını kapatın,ters çevirip bekletin.

ELMA VE ÜZÜM SİRKESİ




 
Malzemeler
20 kilo elma
10 tane nohut
2 çorba kaşığı tuz
2-3 dilim ekmek içi
1 çay bardağı elma sirkesi
yeterince su
Yapılışı
Elmaları yıkayıp büyüklüklerine göre 3-4 parçaya ayırın. Temiz bidonların altına nohut tanelerini koyun. Nohutların üzerine elmaları, tuzu ve ekmek içini ekleyin. Elmaların üstünü geçecek kadar su ekleyip, 40-45 gün bekletin. Daha sonra tel süzgeçten geçirip tekrar bidonlara alın. Üzerine 1 çay bardağı elma sirkesini döküp, mayalanmasını sağlayın. 10-15 gün daha bekletip tekrar tel süzgeçten geçirin. Şişelere alıp istediğiniz zaman kullanın.


ÜZÜM SİRKESİ



 


 
 
Malzemeler
10 kilo üzüm
1 çorba kaşığı tuz
1 dilim ekmek içi
Yapılışı
Üzümleri yıkayıp, temiz bir bidona koyun. 1 çorba kaşığı tuzunu, 1 dilim ekmek içinide ekleyip, üzerini geçecek kadar su döküp, 1 ay mayalanmasını bekleyin. Temiz bir tülbent yardımıyla geniş bir kaba süzün. Berraklaşıp içinde tortu kalmayacak şekilde oluncaya kadar 3-4 günde bir temiz bir tülbent yardımıyla süzmeye devam edin. Tortu kalmayınca kulanılmaya hazırdır.

SALAMURA YAPRAK



Malzemeler
10 kilo yaprak
4-5 yemek kaşığı kaya tuzu
3 litre su
Yapılışı
Kaya tuzunu su ile birlikte kaynatın. Yaprakları tepsilere üst üste gelecek şekilde dizin. Kaynamış tuzlu suyu üzerine dökün. Bir ağırlıkla yaprakların üzerini kapatıp bu şekilde yarım saat bekletin. Daha sonra yaprakları kavanozda boşluk kalmayacak şekilde sıkıca yerleştirin. Üzerine kalan tuzlu suyu döküp kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Salamura yaprağınız 10-15 gün içerisinde hazır oluyor.

BİBER TURŞUSU

 
 
 
 
Malzemeler
10 kilo biber
20 diş sarımsak
3 yemek kaşığı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 çay bardağı sirke
10-15 tane nohut
2-3 litre su
Yapılışı
Biberleri yıkayın. Kavanozun en altına nohutları koyun. Nohutlar turşunun çabuk olmasını sağlıyor. Üzerlerine biberleri yerleştirip, ara ara sarımsak serpin. Salamurası için kaya tuzunu suda eritip sirke ve limon tuzu ekleyin. Biberlerin üzerine karışımı döküp kavanozun kapağını sıkıca kapatın. 10-15 gün içerisinde yemeğe hazır.

TARHANA

 
 

Malzemeler
2 kilo yoğurt
2 kilo kırmızı biber
3 tane soğan
1 kase haşlanmış nohut
alabildiği kadar un
tuz, pulbiber, karabiber, toz kırmızı biber
1 demet taze nane
1 demet maydanoz
1 çorba kasesi domates püresi
Yapılışı
Kırmızı biber ve nohutu robottan geçirin. Soğanları çok ince doğrayıp, yağ eklemeden teflon tavada pişirin. Maydanoz ve naneyi doğrayın. Tüm malzemeleri büyük bir hamur yoğurma kabının içerisine alın. Üzerine yeterince un ekleyip yoğurun. Yaklaşık 6-8 kilo arası un gidiyor. Yoğurduğunuz hamurun üzerini örtüp 7-8 gün bekletin. Her gün elinizi unlayıp hamuru yoğurun.


 



Tarhanayı döküceğiniz gün sabah erken başlayın. Hamurdan cevizden daha küçük parçalar koparıp temiz bezlerin üzerine koyun. Hafif kurumaya başlayınca hamurları ikiye bölün.


Daha sonra bez üzerinde elinizle ufalayarak küçültmeye çalışın. Tel süzgeçten geçirip fazla üst üste gelmeyecek şekilde bezlere serin. Kuruduktan sonra kavanozlara koyun.

DOMATES SALÇASI




















Malzemeler
15 kilo domates
3 yemek kaşığı tuz
Yapılışı
Domatesleri yıkayıp büyüklüklerine göre dörde veya beşe bölün. Domatesi temiz bir bidona doldurup 5-6 gün bekletin. Daha sonra domatesleri tel süzgeçten elinizle ovarak geçirip, temiz bez torbalara koyun. Bez torbayı bir yere asıp suyunun tamamen süzmesini sağlayın. Çıkan salçayı tepsiye koyup tuzunu döküp karıştırın. Tepsiyi güneşe koyup bir iki gün suyunu çekmesini bekleyin. Kavanozlara koyup kapağını kapatın. Ev salçasını buzdolabına koymadanda saklayabilirsiniz. İçerisinde katkı maddesi olmadığı için küflenmeden 1 yılı aşkın süre kullanılır.




KAYISI REÇELİ



Malzemeler
3 kilo kayısı
3 kilo şeker
1 limon suyu
3 su bardağı su
Yapılışı
Suyu şekerle 15 dakika kaynatın. İçerisine ikiye bölünmüş kayısıları ekleyip, 10 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp bir gece bekletin. Bu şekilde kayısılar suyunu salıp tadını verir. Ertesi gün tencereyi ocağa alıp, reçeli 15 dakika daha pişirin. Fazla pişirmeyin kayısılar dağılır.Limon suyunu ekleyip, bir taşım daha kaynatın. Ocaktan alın.

İNCİR REÇELİ



Malzemeler
2 kilo incir
2 kilo şeker
2 limon suyu
Yapılışı
İncirleri temizleyip,yıkayın. Şekerle birlikte tencereye dizin, bir kat şeker,bir kat incir şeklinde.Bir gece bu şekilde bekletin. Ertesi gün kısık ateşte kıvamını alıncaya kadar pişirin.




Kıvamını anlamak için reçelin suyundan bir tabağa alın işaret parmağınızla çizik atın. İz kalıyorsa reçel olmuş demektir. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatıp, ocaktan alın.

ÇİLEK REÇELİ



Malzemeler
2 kilo çilek
2 kilo şeker
1 limon suyu
Yapılışı
Çilekleri temizleyip,yıkayın. Şekerle birlikte tencereye dizin, bir kat şeker,bir kat çilek şeklinde.Bir gece bu şekilde bekletin. Ertesi gün kısık ateşte kıvamını alıncaya kadar pişirin. Kıvamını anlamak için reçelin suyundan bir tabağa alın işaret parmağınızla çizik atın. İz kalıyorsa reçel olmuş demektir. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatıp, ocaktan alın.

VİŞNE REÇELİ



Malzemeler
2 kilo vişne
2 kilo şeker
1 limon suyu
Yapılışı
Vişneleri temizleyip, yıkayın. Şekerle birlikte tencereye dizin, bir kat şeker,bir kat vişne şeklinde. Bir gece bu şekilde bekletin. Ertesi gün kısık ateşte kıvamını alıncaya kadar pişirin. Kıvamını anlamak için reçelin suyundan bir tabağa alın işaret parmağınızla çizik atın. İz kalıyorsa reçel olmuş demektir. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatıp, ocaktan alın.